Renault1916v
Image default
Bedrijven

Saffraan

Saffraan wordt gewonnen uit bepaalde delen van de stampers van de saffraan krokus, ook bekend onder de naam Crocus sativus. De stijlen en de stempel van de stamper zijn een geliefde smaak- en kleurstof voor culinaire toepassingen. De meeldraden worden niet geplukt omdat ze geen culinaire eigenschappen beschikken. Traditioneel wordt saffraan met de hand geplukt. Een kilo gedroogde Saffraan bevat ongeveer 150.000 saffraandraden.

Hierdoor is het de duurste specerij ter wereld en heeft het de bijnaam ‘rood goud’ gekregen. Gerechten gekruid met deze specerij krijgen een diepgele kleur en hebben een licht bittere smaak met een aroma van honing. Vooral rijst, brood, melk, desserts en sauzen worden met deze specerij verrijkt.

Saffraan poeder

Gedroogde saffraan kan eenvoudig worden gemalen tot saffraan poeder. Het poeder heeft dezelfde positieve eigenschappen als saffraan draden. Saffraan poeder is eenvoudig te doseren waardoor u niet meer van de kostbare specerij gebruikt dan nodig. De poeder is verpakt in een blik waardoor het niet in aanraking komt met licht en zuurstof. De kwaliteit blijft hierdoor gegarandeerd. Saffraan poeder geeft zijn kleur en aroma direct en gelijkmatig af en kan eenvoudig worden verdunt in water of een warme bereiding. Het lost snel en eenvoudig op en is direct te gebruiken. Saffraan poeder is geconcentreerder dan saffraan draadjes. Hierdoor is slechts de helft nodig om een gerecht op kleur en smaak te krijgen.

Saffraan bollen

Met saffraan bollen is het mogelijk om zelf het kostbare specerij te kweken. Saffraan bollen zijn gecertificeerd door de Nederlandse Bloembollen Keuringsdienst waardoor de kwaliteit is gegarandeerd. Saffraan bollen zijn winterhard en bestand tegen een temperatuur van -10°C. Bollen die in juni zijn gepoot geven in september hun oogst af. De oogst moet goed worden gedroogd op een warme plek door ze 1 tot 3 dagen op keukenpapier te leggen. Koel en luchtdicht bewaard zijn de draden maximaal 5 jaar houdbaar.